Räddningsbåten Stormbull avgår från Stavern
Bess Safari förtöjd i Stavern
Bess Safari, Stavern
Garnisionskirken i Stavern byggd 1756
Bess Safari korsar Oslofjordens mynning i lugnt väder. Vi går till trevliga Stavern. Vi förtöjer i skydd bakom en stenpir där vi räknar med skydd för den annalkande kulingen. Som granne har vi Stormbull RS 146 det vill säga en av norska sjöräddningssällskapets båtar.

Några kilometer norr om Stavern ligger småstaden Larvik som har två stora söner.
Den legendariska båtkonstruktören Colin Archer föddes och växte upp på släktgården vid Tollerodden i Larvik.
Staden är även upptäcktsresande Thor Heyerdahls hemstad. Han gjorde flera uppmärksammade färder, den kanske mest välkända var 1947 när han med balsaflotten Kon-Tiki seglade över Stilla havet.

Staverns hamn månar om sina gästbåtar. Trots att vi är den enda, eller en av två, gästbåtar är elen påsatt och fungerar utan avbrott, vattnet sätts på och nedkast för båtsopor öppnas.
Efter några bra men blåsiga och tidvis nederbördsrika dagar avgår vi med destination Arendal. Sträckningen från Jomfrulands sydspets till Lyngör är helt oskyddad, får gammal sjö från sidan vilket innebär att Bess Safari uppför sig som trawlers gör det vill säga rullar en del.
I Arendals sommartid minst sagt av liv sprudlande hamn är det nu helt stilla. En del öde vinterliggare men noll liv, hittar ett (1) fungerande eluttag, inget färskvatten eller sophämtning.

Får en underbart fantastisk vårdag när vi går från Arendal till Lillesand. Strålande sol, NE 2-6 m/s, tio plusgrader kombinerat med en vacker skärgård!
Lillesand är en av våra favorithamnar på kuststräckan  Oslofjorden - Lindesnes. Hamnen är utmärkt med alla faciliteter väl fungerande redan nu i mitten av april. Den lilla byn full med vitmålade äldre trähus - en idyll! Bara namnet - Lillesand - är näpet, eller hur?
I hamnen gästbåtar från fyra nationer - Tyskland, Schweiz, Danmark och vi från Sverige.

Under gång till Mandal passerar vi ytterligare en gammal favorit - Ny Hellesund. Farleden genom det lilla samhället är trång och mycket, mycket pittoresk. Ankarviken söder om Olavsundet är väl skyddad och finfin. Under Skjernöybron, två knops motström i Mandals hamninlopp, lägger till som andra gästbåt. Den andra utsocknes båten är en Hallberg-Rassy 44 med hemmahamn Basel. Samtliga båtar under schweizisk flagg har hemmahamn Basel, inget val. Däremot får ägaren välja om hemmahamnen stavas på tyska, franska eller italienska. Skepparen är en gladlynt ensamseglare som ligger ute åtta månader per år, nu på väg till Shetland, Orkney och Caledoniakanalen. Han hoppades få med sig frugan till kanalfärden.

Ett av Norges "Kap Horn", Lindesnes, rundar vi i lätt vind och obetydlig sjögång.
Direkt öster om Lindesnes ligger Vågehamn dit man med stor försiktighet och tungan synnerligen rätt i munnen kan ta sig. Gott om stenar, järnstänger som vägleder, utkik i fören. Dit gick vi med Mistralen Black Bess för drygt fyrtio år sedan. Direkt söder om fyren i en skreva i klippan ligger en mycket enkel hamn vilken i hamnboken karaktäriseras som en godvädershamn. Där låg vi, även denna gång på åttiotalet, bra i en kuling.
Efter att ha dubblerat udden går vi, trots en viss omväg, genom Korshamn. I likhet med Ny Hellesund en trång farled som går genom ett bedövande vackert litet samhälle, Korshamn. Fortsätter till Farsund där vi förtöjer väl inför det blåsväder som är i antågande. Ensam gästbåt.
Väl förtöjda vid Gåseholmen i Farsund
Mandal från utsiktspunkten Uranienborg
Mandal, Bess Safari granne med ensamseglad schweizisk Hallberg-Rassy  44
Lindesnes - för dagen i lugnt väder
Lindesnes fyr vaktar udden som kallas norges Kap Horn